KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Сряда, Януари 19, 2022

100 лв. глоба, ако не почистиш след кучето

Глоба за кучетаОт 50 на 100 лева се увеличава глобата за собствениците, които не са взели мерки домашните им любимци да не замърсяват обществените места, реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за защита на животните.

Депутатите увеличиха и глобите за собственици, които не регистрират кучетата си при ветеринар - от 20 на 200 лева, предаде БТА.

До края на 2015 г. се удължава срокът за настаняване на безстопанствените животни в приюти, решиха още депутатите. Крайният срок, в който общинските съвети и кметове трябваше да осигурят прибирането на бездомните животни в приюти, е изтекъл на 31 януари тази година.

Изискването обаче не е изпълнено заради късното започване на работата и недостатъчната финансова обезпеченост, отбеляза в доклада си парламентарната комисия по земеделие при първото четене на измененията. Това е причината срокът да бъде удължен с четири години.

Измененията на закона предвиждат още глоба от 500 до 1000 лв. за стрелба по безстопанствени животни, опитомени животни или животни в плен и диви животни, освен в случаите на крайна необходимост или в съответствие с разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча или Закона за биологичното разнообразие. Санкцията ще бъде налагана, само ако деянието не съставлява престъпление, решиха депутатите.

 


Scroll to top