KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Неделя, Юни 20, 2021

Купуват котки и кучета на изплащане

Бигъл

Много хора кандидатстват за финансиране, за да се сдобият с котка, куче, папагал и дори хамелеон или чинчила.

Това показват данни на TBI Bank на база на подадените през 2012 г. искания и сключените договори за целево кредитиране.

Домашните любимци не попадат в топ 10 на най-търсените покупки на изплащане за миналата година, но определено има значителен интерес от страна на потребителите, обясниха от банката пред „Монитор”. 

Най-често хората искат да вземат кредит, за да се сдобият с куче. Сред предпочитаните породи са чихуахуа, йоркширски териер, английски и френски булдог кавалер и бигъл.

Средната им цена е около 900 лв. и мераклиите обикновено кандидатстват за кредит в такъв размер. Котките са вторите най-желани домашни любимци за покупка на изплащане. Значителен интерес има към породите бенгалска и персийска котка.

Любопитното е, че българите са склонни да изтеглят кредит и за доста по-екзотични животни. Често хората купуват на изплащане аквариум с рибки и цялото оборудване за отглеждането им. В този случай търсеното финансиране е между 300 и 500 лв. Интерес има и към терариумите със змии, гущери, игуани, хамелеон китайски воден дракон, тарантули и др.

За такъв терариум с екзотично животно са необходими между 250 и 400 лв. Заявление за заем са подавали и хора, които искат да си купят чинчила или африкански таралеж.

Едно от най-екзотичните животни, за които хората са поискали кредит, е папагалът жако. Той струва около 2500 лв. „Птицата е много умна, може да говори и със сигурност може да бъде обучена да напомня на стопанина си „Плати си вноската”, шегуват се от кредитиращата институция.

Най-активни в купуването на домашни любимци на изплащане са софиянци. Интерес към този тип финансиране проявяват жителите на Варна и Пловдив, обясниха още от Ти Би Ай Банк. Максималният размер на кредита е до 7500 лв., а срокът за погасяването му е до 12 месеца.


Scroll to top