KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Сряда, Януари 19, 2022

Без кучета на плажа

Сърфинг

Глоба от 100 до 300 лв. заплашва собствениците на домашни любимци, които ги разхождат по плажа в Бургас.

Забраната влиза в сила от официалното откриване на сезона, когато плажните ивици ще бъдат обезпаразитени, почистени и подготвени за летовниците. Тогава плажът става постоянно охранявана зона.

 

За изпълнението на забраната ще следят зоополицаи. Община Бургас единствена в страната има зоополиция – двама инспектори на щат към Дирекция „Околна среда”. На нарушителите ще се съставя акт за установяване на административно нарушение съгласно Наредбата за обществения ред на територията на Община Бургас.

По същия начин, по който биват третирани и хулиганите на плажа – тези, които не спазват флаговата сигнализация и не изпълняват указанията на спасителите. С тяхното санкциониране обаче са ангажирани други служители от Дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” – по-известна като Общинска полиция.

Собственици на кучета и природозащитници смятат наложената мярка за драстична. Те настояват, че разхождат кучетата си рано сутрин и късно вечер, когато плажуващите ги няма. Те обаче не отричат, че оставят кучетата да се къпят свободно в морето.

„Това е нормално – както на нас, така и на него да му е приятно, че е на морето”, коментира Цветелин Димитров, собственик на куче. Според председателката на Фондация „Защита на животните” Маргарита Пеева забраната не е юридически издържана и може да бъде атакувана в съда.

Пеева се позова на Закона за ветеринарномедицинската дейност, където е записано, че кучетата в България могат да посещават всички обществени места, ако се водят на повод. „Плажът е обществено място и по него мога да ходя както си искам и с когото си искам, мой ангажимент е той да не пречи на хората и да не ходи по хавлиите и по главите им”, смята Пеева. Според зоополицаите обаче охраняемата плажна ивица, както детските площадки и училищните дворове, не влизат в разрешените за домашни любимци територии.


Scroll to top