KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Сряда, Януари 19, 2022

Едва между 3 и 5 % от котките у нас са ваксинирани, в ЕС – около 35%

Ваня Щерева

За първи път у нас започва информационна кампания за ваксинация на домашните котки. Нейната цел е да предостави достатъчно факти и консултация на собствениците, за да могат да те да направят информиран и отговорен избор. Зад каузата, която беше обявана официално днес, застава инициативен комитет.

Той обединява експертизата и усилията на десетки ветеринарни лекари, сдружения на ветеринарни лекари, асоциации на собственици на котки, организации за хуманно отношение към животните, висши учебни заведения, вносители на ваксини, държавни институции и популярни българи, които ще дадат личен пример в каузата.

В момента експертите отчитат около десет пъти по-ниски нива на ваксинация на домашните котки у нас в сравнение с ЕС. Официална статистика няма, но по данни от дългогодишните маркетингови изследвания на вносителите на Purevax в България от около 600 000 домашни котки у нас, едва между 3 и 5% са ваксинирани. За сравнение според маркетингови проучвания на производителите на Purevax делът им в ЕС е около 35%. Наблюденията показват, че голяма част от собствениците пренебрегват дори поставянето на задължителната у нас ваксина против бяс.

Според ветеринарните лекари една от най-големите заблуди на собствениците на котки е, че след като животното живее в апартамент и не излиза навън, не може да бъде заразено. Това се оказва напълно невярно, защото вируси и бактерии могат да бъдат донесени от вън или да проникнат по разнообразни начини. Поставянето на ваксината може не само да спаси живота на животното от болести с летален изход (като котешка левкимия), но да предпази и членовете на семейството, при което живее. Според специалистите има случаи, в които котката може да е приносител и да зарази хората с болести с неприятни за тях последствия, като например хламидии и бяс Затова превенцията освен за самото животно, играе роля и за здравето на цялото семейство.

От няколко години в България има ваксини от последно поколение, които са разработени и произведени, така че на практика рискът за животното да бъде сведен до минимум. От тях са премахнати т. нар. аджуванти (стабилизатори), които могат да предизвикат локални нежелани реакции на мястото на поставянето.

Редовната ваксинация на котките трябва да започне около два месеца след раждането им като е необходимо подновяване на ваксинацията на определен период. Организаторите на кампанията съветват всички собственици да се посъветват с ветеринарен лекар, от когото могат да получат най-точна и подробна информация за конкретния случай.

Хората ще могат да задат въпросите си и на фейсбук страницата на кампанията https://www.facebook.com/OKotki . Там стартират и образователни игри с награда безплатна ваксинация. Посетителите ще могат да видят и котките на известни и отговорни българи, които заедно с любимците си вече са лица на кампанията. Сред тях са Ваня Щерева, Калин Вельов, Лора Караджова, Мария Бонева, Снежана Макавеева и др.


Scroll to top