KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Понеделник, Октомври 18, 2021

Ежедневни проверки за чипирани питомци в Бургас

Куче в кош

     Интересна информация се появи в интернет пространството вчера вечерта. Нашите домашни любимци са ежедневно проверявани за чипове или поне така твърди Стилян Георгиев за Радио „Фокус”Бургас.

     Г-н Георгиев е зооинспектор към Община Бургас. Закона за ветеринарно-медицинската дейност ни задължава да чипираме домашните си кучета. При проверка и установяване на нарушение се налагат административни актове. „200 лева, все още, е фиксираната санкция при откриването на липсващ идентификационен микро чип”, поясни Георгиев. Също така поставяните глоби не зависят по някакъв начин от размерите на домашния любимец. Екипите извършващи проверките са снабдени със специални сканиращи устройства, чрез които се разбира дали на кучето е поставен чип.
     За 2013 година около 600 домашни животни са били чипирани безплатно от Община Бургас, припомни зооинспекторът. Чипът функционира на принципа на GPS устройствата и ако домашния ни любимец се загуби може да бъде намерен чрез него. Както повечето от вас знаят поставянето на чип е еднократна процедура и се извършва от ветеринарния лекар.

 


Scroll to top