KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Сряда, Януари 19, 2022

Грижа за козината на кучето

Когато кучето ви се изтръска след намокряне, то е почти сухо. За да го доизсушите, можете да използвате чиста хавлиена кърпа.При грижите за козината са задължителни металният гребен, четка, както и ръкавица за почистване на праха.

Още в ранното си детство малкото куче трябва да свикне с грижите за неговата козина. Започва се с кратко изчеткване, при което задължително се проверяват ушите и ноктите. Тази процедура се извършва много внимателно и завършва с продължително похвалване и погалване.


Постепенно процедурата се учестява, а по-късно започва да се използва гребенът и по-обстойно се проверяват ушите и ноктите. Това трябва да бъде приятно изживяване за малкото, така че по всяко време то да е готово да показва ушите и лапите.


Смяната на козината се извършва два пъти в годината и през този период грижите за косъма са от голямо значение, oпитните развъдчици увеличават количеството на каротина и биотина в храната на кучето.

Някои породи имат както основен косъм, така и подкосъм - пух, и при пролетната смяна изгубват голяма част от него.След смяната косъмът има по-малко нужда от грижи, за да блести постоянно. Ако по време на смяната се наблюдава известно спадане на теглото на кучето, не бива да се изне надвате, С приключване на смяната на косъма кучето отново възстановява нормалната си кондиция.

Къпането е една хигиенна мярка, която поддържа кожата и космената покривка в чисто състояние. Препоръчително е преди тримесечна възраст да не къпете любимеца си. След това регулярно по един-два пъти на месец трябва да го къпете, като задължително трябва да използвате и балсам за кучета, за да не се изсушава козината, особено при кучета с дълга козина.

Ако зачестите тази процедура, вместо да подобрите състоянието на космената покривка, ще го влошите. Мазнините, отделяни от жлезите на космените фоликули, са много важни за защитата на косъма и кожата. Хубаво е в банята да поставете гумена подложка, за да не се хлъзгат, защото това може да доведе до травми.

Винаги ползвайте специални кучешки шампоани и меки четки. Винаги мийте първо крайниците и тялото, а накрая главата. След това изплакнете и подсушете добре с кърпа.

Тя се различава поради различията в космената покривка при различните кучета. При кучетата с къса козина е достатъчно на 3-4 дни да решите с четка или просто с мокра ръка. При кучетата с дълга козина се изискват малко повече грижи. Гребенът не трябва да е с дълги и остри зъбци. При сплитане на козината, нежно с пръсти я разплетете.

През периода на сменянето й я решете всеки ден, а през останалото време през ден или два. Що се отнася до триминга или подстригването, в западните страни има специални салони. През последните години и в по-големите градове у нас се появяват такива козметични центрове. Иначе повечето ветеринарни клиники предоставят тази услуга, а и сами можете да се опитате да подстрижете кучето си, но внимателно.


Scroll to top