KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Петък, Януари 21, 2022

Вредата на тютюнопушенето за домашните любимци

Куче и димВече няколко години западните учени и организации за защита на животните бият тревога за вредата на тютюнопушенето за домашните любимци.

Пасивното пушене е вредно много повече за животните отколкото за хората.

Пример: учените от ветеринарния център в университета "Тъфтс" в продължение на 7 години изучавали 180 домашни котки от различна порода и възраст.

Изследванията показали, че животни живеещи в дом с пушачи, поради въздействието на никотина два пъти по-често се разболяват от лимфома, тумори на лимфните възли, които за кратък срок водят до смърт на животното. По статистика, заболяването убива 3/4 от заразените животни в продължение само на 1 година.

Разбира се лимфомата е много страшна участ за животните, но и без да причинява заболяването, цигарения дим вреди на животните - те имат затруднено дишане, очите им сълзят, усилват се носните секрети. Цялата респираторна система попада под удара и, в началото е сложно да се разбере в какво е проблема - ветеринарите често назначват лечение от гъбички или алергии, въпреки че причината е цигарения дим.

Животните реагират болезнено на всички видове тютюневи изделия - наргиле, пури, цигари, лули. При това няма значение колко пуши стопанина! Веднъж в месеца или една кутия на ден, никотина се натрупва във вещите, мебелите, килимите и в двата бели дроба на животните.

Проветряването не помага! Въпреки че ви се струва че сте проветрили - дима си остава в жилището, а заедно с това и на лигавицата и бронхите на обитателите.

Като резултат животните "пушачи" които са били игриви по-рано, при редовно попадане на смола и никотин в белите дробове се появяват тумори и сърдечна недостатъчност. Учените смятат, че смъртността от пасивно пушене при животните е същата, както и при хората.

Пагубен навик

Много хора смятат приспиването на животните за жестокост, но продължават да пушат в тяхно присъствие, като ги обричат на бавна и мъчителна участ. Разбира се, всеки вид домашни животни страдат различно от цигарения дим. Тежките и необратими промени в лимфната система от вдишването се случват при всички видове животни, освен може би при рибите.

Котки

Особено подложени на онкологични заболявания на органите в устна кухина.

Както е известно котките провеждат по-голяма част от времето си да се мият и лижат козината си, която е един добър магнит, който притегля голяма част от вредните вещества в цигарения дим. Цялата тази гадост постоянно лижат и поглъщат, като приемат голяма доза канцерогени и никотин, които засягат лигавицата в устната кухина. По статистика живеещите в домове на пушачи котки два пъти повече са подложени на тумори в лимфната система. Ако живеят с такива стопани около 5години, риска да се разболеят се утроява, а ако пушат двама човека - се учетворява. Най-предразположени към заболявания поради пасивно пушене са персийските котки.

Кучета

Подложени на онкологични заболявания на белите дробове и назофаринкса.

Отличното обоняние на тези животни е едновременно силната им страна и в много случаи смъртоносна присъда при стопанин пушач. Обширната площ на свръхвъзприемчивата лигавица на носа е подложена на заболяване, което може да причини цигарения дим. Колкото е по-дълъг носа на кучето, толкова повече лигавицата се уврежда - канцерогените и никотина засядат в носните и назофарингеални проходи и се натрупват. Дава голям риск за появата и растежа на тумори, способни да убият кучето за по-малко от година. Ако има къс нос, шансовете да остане здраво е по-голям, но вероятността от рак на белите дробове нараства. Поради малката площ на носа, вредните вещества проникват в дихателните пътища и засядат там. Особено чувствителни към подобни заболявания са булдозите.

Птици

Подложени на рак на белите дробове.

Птиците са засегнати много повече от останалите домашни животни. Дихателната им система е подложена на пагубното влияние на дима, клетките не им позволяват да се отдръпнат на безопасно разстояние от стопанина. По статистика сред птиците смъртността от пневмония или рак на белите дробове е катастрофална. Особено чувствителни са канарчетата.

Влечуги

Подложени на астма.

Популярните екзотични животни като гущери, змии, костенурки нямат такава смъртност от цигарения дим, както котките, кучетата или птиците. Астмата и намаления имунитет способствуват преждевременната им смърт. Игуаните и питоните повече от всички се страхуват от цигарения дим.

Какво да правим?

Ветеринарите по цял свят не на шега са обезпокоени от вредата на тютюнопушенето както при хората, така и при животните. В една цигара се съдържат повече от 400 вредни вещества, които влияят пагубно на всеки жив организъм. По техните думи, заболеваемостта от тумори сред домашните животни в последно време е станала епидемия.

Вредното влияние на белите дробове от цигарения дим при животните не минава просто така. За пълно очистване на организма от тютюневите отрови се изискват около 7 години. Отбелязвайки средната продължителност на живота при котките и кучетата, това е половината от живота им.

Изхода е прост - не пушете!

Това ще се окаже позивитно не само за вас, но и за околните. Ако раздялата с цигарите е невъзможна за вас - пушете навън или на стълбите. Не си позволявайте да пушите в присъствието на домашните любимци, за да не ги убивате бавно.


Scroll to top