KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Сряда, Януари 19, 2022

Шоколадът е вреден за животните

Куче и шоколадова тортаСъс сигурност собствениците на кучета и котки знаят, че никак не е препоръчително домашните им любимци да консумират шоколад.

И все пак се случва животинките да си хапват от сладкото, а собственикът им да ги гледа умилително как апетитно се хранят.

Моля да имате в предвид, че това е вредно и сега ще обясним защо.


Шоколадовите изделия съдържат кофеин и съединение наречено теобромин, което представлява горчив алкалоид на растението какaо. Теоброминът има ефекти подобни на кофеина, но въздейства по-слабо върху централната нервна система и има не толкова силно изразен пристрастяващ ефект.

Именно това вещество е вредно за животните и може да доведе до повръщане, стомашно разстройство, треперене, нарушен сърдечен ритъм и други неприятни състояния.

Белият шоколад е малко по-приемлив, тъй като не съдържа какао, но това не означава, че трябва спокойно да храните домашния си любимец с него.

"Нешънъл Джиографик“ са разработили специална таблица в помощ на стопаните на кучета, която да ги ориентира какво и колко сладко може да хапва техният домашен любимец, без да се притесняват, че може да му навреди.

Притежателите на домашни животни не трябва да забравят, че за животинките храната и хранителният режим са също толкова важни, както и за хората.


Scroll to top