KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

KOSMATKO.COM

KOSMATKO.COM

Портал за домашни любимци

Сряда, Януари 19, 2022

Как да се погрижим за външният вид на нашата котка

Как  да се погрижим за външният вид на нашата котка Котките имат вроден инстинкт към чистотата, затова редовно се мият и така в голяма степен сами поддържат тялото си чисто – както космената покривка, така и кожата.

Сресването зависи от породата, възрастта, сезона, от това дали котката има контакт с други животни, дали има паразити.

Сресването трябва да се извършва с четка от естествена четина или гумена четка със стоманени зъбци. За отстраняване на бълхи се използват четки със ситни зъбци. Трябва да се избягват пластмасови четки и гребени, защото предизвикват наелектризиране на космите.  

Късокосмените котки се решат сравнителни рядко. При тях сресването е по посока на косъма. След него козината се приглажда с ръкавица за масаж, мека кожа или навлажнен памучен плат – по посока от врата към опашката.  

Дългокосместите котки се решат всеки ден, особено когато сменят космената си покривка. При тях сресването започва срещу косъма, а след това продължава по посока на косъма. Започва се с едър гребен и се завършва с четка.  Котката трябва да се къпе в следните случаи: полепнали за козината частици; ако животното има паразити (най-вече бълхи).

За хубав външен вид на белите персийски котки ден преди явяването им на изложба. Най-добре е къпането на котката да става в голям съд, дъното на който е покрито с нещо грапаво, рака че животното да не се хлъзга. Водата трябва да е с температура около 35 градуса, а нивото до корема на животното. Къпането трябва да става най-малко четири часа след като котката се е нахранила, най-добре след като се е облекчила по малка и голяма нужда.

Добре е къпането и да става от двама души, като единия я държи във водата здраво за плещите и врата. По време на къпането и говорете с тих, успокоителен глас. С шепа или канче постепенно се намокря добре цялата космена покривка на животното.

Сипва се шампоан – ако нямате специален, може да използвате яйчен или детски сапун. Главата на котката се мие отделно, като се внимава да не попадне пяна в очите и. Не бива да влиза вода и в ушите. При поливането главата на котката се изважда леко напред, а ноздрите се закриват.

След приключване на къпането животното се увива в предварително подготвена кърпа, с която се попива водата. Влажната козина се изчетква с едър гребен или четка и се оставя да изсъхне. Ако замърсяването е само на определени места, не е необходимо цялостно изкъпване.


Scroll to top